Am deschis o nouă clinică – Riverside 3

Urografia prin tomografie computerizată (Uro CT)

Este important să fim atenți la riscul sporit de a dezvolta infecții urinare, mai ales în perioadele în care petrecem timp în natură sau călătorim. Imagistica medicală avansează pe zi ce trece, astfel că avem uneltele necesare pentru a investiga și diagnostica afecțiunile urologice.

La MedicalES, pacienții au acces la investigația Uro CT, o metodă eficientă în urologie pentru identificarea și diagnosticarea unei varietăți de probleme.

 

Ce este Uro CT-ul?

Urografia prin tomografie computerizată, cunoscută și sub numele de Uro CT, reprezintă o tehnică avansată în domeniul imagisticii medicale, caracterizată printr-o precizie ridicată. Această metodă are un rol important în examinarea detaliată a tractului urinar. Prin combinarea tehnicilor de urografie și tomografie computerizată, Uro CT-ul oferă medicilor posibilitatea de a capta imagini extrem de clare și detaliate asupra structurilor rinichilor, ureterelor și vezicii urinare, oferindu-le acestora o bază solidă pentru diagnosticarea precisă a diferitelor condiții urologice.

 

Uro-CT-ul implică injectarea unei substanțe de contrast iodată înaintea procedurii de scanare. Substanța de contrast îmbunătățește semnificativ claritatea și detaliul imaginilor obținute, permițând o distincție mai bună a țesuturilor și evidențiind eventualele afecțiuni. Este deosebit de valoroasă în evaluarea funcției renale și a fluxului urinar, precum și în diagnosticarea problemelor mai complexe, cum ar fi tumori renale sau vezicale, leziuni din urma traumelor și alte afecțiuni patologice. 

 

Când se recomandă Uro CT-ul?

Uro CT-ul este recomandat în diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni ale tractului urinar, incluzând pietrele la rinichi, tumori, anomalii congenitale și probleme ale vezicii urinare. Această metodă de imagistică avansată permite medicilor să obțină o imagine clară asupra diverselor probleme urologice, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic precis și la elaborarea unui plan de tratament eficient. De asemenea, Uro CT-ul este folosit pentru evaluarea stării tractului urinar după traume sau intervenții chirurgicale, asigurând astfel o monitorizare detaliată. Decizia de a utiliza Uro CT-ul se bazează pe o evaluare clinică amănunțită și pe istoricul medical al pacientului, luând în considerare simptomele prezentate și rezultatele altor investigații.

 

Pregătirea pentru investigația Uro CT

Pregătirea pentru investigația Uro CT este un pas foarte important pentru asigurarea acurateței și siguranței procedurii. În general, pacienților li se recomandă să evite consumul de alimente sau lichide cu câteva ore înainte de examen, pentru a minimiza riscurile de disconfort sau complicații. Această restricție oferă claritate imaginilor obținute și reduce posibilitatea de interferență cu substanța de contrast, dacă aceasta este utilizată.

 

În cazul Uro CT-ului care implică folosirea unei substanțe de contrast, pregătirea poate necesita pași suplimentari. Pacienții pot fi instruiți să bea o anumită cantitate de apă înainte de examen pentru a asigura o hidratare adecvată. De asemenea, este important ca pacienții să informeze medicul despre orice alergii, deoarece acest lucru poate influența tipul de contrast folosit sau poate necesita administrarea de premedicație pentru a preveni reacții alergice.

 

În plus, pacienții trebuie să informeze medicul despre orice medicamente pe care le iau, inclusiv suplimente și medicamente fără prescripție medicală, deoarece anumite medicamente pot interacționa cu substanța de contrast. În unele cazuri, poate fi necesară ajustarea sau întreruperea temporară a anumitor medicamente înainte de Uro CT.

 

Înainte de procedură, pacienților li se va oferi o listă de instrucțiuni specifice de pregătire în funcție de tipul investigației care urmează să fie realizată.

 

Beneficiile și riscurile Uro CT-ului

Uro CT-ul vine cu o serie de beneficii semnificative, dar și cu unele riscuri pe care pacienții trebuie să le cunoască.

Beneficiile Uro CT-ului

Acuratețea ridicată: unul dintre cele mai mari avantaje ale Uro CT-ului este capacitatea sa de a oferi imagini extrem de detaliate și precise ale tractului urinar.

 

Detectarea diverselor afecțiuni: Uro CT-ul poate detecta o gamă largă de probleme urologice, făcându-l un instrument valoros pentru diagnosticarea rapidă și eficientă a multor afecțiuni diferite.

 

Riscurile Uro CT-ului

Expunerea la radiații: ca și alte forme de imagistică bazate pe raze X, Uro CT-ul implică o anumită expunere la radiații. Deși nivelul de radiații este gestionat cu atenție pentru a se asigura că rămâne în limitele sigure, acesta este un factor de luat în considerare, mai ales pentru pacienții care necesită multiple scanări de-a lungul timpului.

 

Reacții alergice la substanța de contrast: în cazurile în care Uro CT-ul implică utilizarea unei substanțe de contrast, există un risc mic, dar prezent, de reacții alergice. Aceste reacții sunt, în general, rare și variază ca severitate. Echipa medicală este pregătită să intervină rapid în cazul apariției oricăror simptome de reacție alergică.

 

Pentru a minimiza riscurile asociate cu Uro CT-ul, este esențial ca pacienții să comunice deschis cu echipa medicală despre istoricul lor medical, inclusiv despre orice alergii sau expuneri anterioare la radiații. De asemenea, medicii iau în considerare aceste riscuri în raport cu beneficiile potențiale ale investigației, asigurând astfel că Uro CT-ul este folosit în mod sigur.

 

Uro CT-ul la MedicalES

La MedicalES, Uro CT-ul se realizează folosind echipamente de ultimă generație, garantând rezultate precise și sigure pentru pacienții noștri.

 

Întrebări frecvente:

 

Cât durează investigația Uro CT?

De obicei, investigația durează între 15 și 30 de minute, în funcție de tipul procedurii.

 

Când este gata rezultatul pentru Uro CT?

În general, rezultatele se eliberează între 5 și 10 zile. Cu toate acestea, în cazuri urgente sau în situații în care imaginile sunt clare și fără ambiguități, rezultatele pot fi disponibile mai repede. 

 

Cât costă procedura Uro CT?

Lista de prețuri este afișată aici. Pentru a solicita o programare sau pentru a afla informații despre disponibilitatea programărilor pentru Uro CT cu bilet de trimitere în București ne puteți contacta aici.