ENDOMETRIOZA

Endometrioza

Examinarea IRM în endometrioză este dedicată în special evaluarii preoperatorii a endometriozei profunde și vine în completarea examenului clinic și ecografic.

Însa, examenul IRM poate fi hotărâtor și pentru stabilirea diagnosticului inițial de la care se poate porni în deciderea atitudinii terapeutice corecte.

O examinare corectă și completă este, de fapt, o hartă detaliată a leziunilor de endometrioză, hartă care îi servește chirurgului în planificarea intervenției. O bună comunicare a radiologului cu medicul ginecolog reprezintă o condiție esentială pentru o evaluare corectă. În plus, dialogul medicului radiolog cu pacienta este hotărâtor pentru stabilirea protocolului de examinare. În funcție de simptomele descrise de pacientă, radiologul decide felul în care se va desfașura investigația IRM.

Examinarea se realizează prin instilarea de gel intravaginal și intrarectal, cu scopul de a destinde cavitățile și de a permite o mai bună vizualizare a pereților și a eventualilor noduli de endometrioză. Prin contrastul oferit de gel se poate evalua profunzimea infiltrării leziunilor în musculatură. În plus, prezența gelului îmbunătățește examinarea ce ar putea fi mai slab calitativă din cauza artefactelor de peristaltică (mișcarea intestinelor).

Examinarea IRM cu protocol dedicat diagnosticului endometriozei nu se limitează la instilarea de gel în cavitatea vaginală si rectală. Este o examinare ce trebuie adaptată fiecărei paciente în parte, în funcție de localizarea leziunilor suspectate în urma examenului clinic și anamezei.

In clinica noastră, investigația se efectuează întotdeauna în prezența medicului examinator cu pregatire specială, fiind modificată în timp real pentru a obține o vizualizare cat mai bună a leziunilor de endometrioză. Având o preocupare deosebită pentru confortul pacientelor noastre, am reușit să concepem un protocol ce ne ofera o calitate superioară a imaginilor intr-un timp de examinare foarte redus.

La finalul examinării, pacientele noastre beneficiază de o consultație cu medicul radiolog cu pregătire specială, în timpul căreia sunt oferite explicații detaliate pe baza imaginilor obținute.

Suntem constienți de complexitatea acestei patologii și de parcursul lung al pacientelor către diagnostic și tratament, atât al celor ce ni se adresează din România cat și din străinătate. De aceea, echipa noastră oferă toată susținerea de care au nevoie pacientele, pentru a le crea o experiență cât mai plăcută.

Instilarea de gel nu doare. Procesul poate crea cel mult disconfort ce se va atenua pe masură ce corpul se obișnuiește cu prezența gelului.
Desigur! Instilarea de gel are rolul de a evalua cât mai precis gradul de infiltrare al nodulilor de endometrioză. Însă, un medic radiolog foarte experimentat și familiarizat cu boala poate identifica leziunile de endometrioză și fără utilizarea gelului. Astfel, deși recomandăm această procedură pentru o examinare calitativă, pacientele pot opta și pentru IRM pelvin fără gel.
Cu o zi înaintea examinării pacientele trebuie să evite alimente care balonează. În ziua examinării, cu 3 ore înainte pacientele nu au voie sa mănânce. Pot bea lichide (mai puțin băuturi carbogazoase). Cu 1 oră și jumătate înainte de a pleca spre clinică efectuează microclisma. Pacientelor li se recomandă un No-Spa înainte de a ajunge la clinică. În cazul în care există alergii sau eventuale efecte adverse cunoscute, nu se administrează.
Se poate investiga orice segment anatomic suspectat.

Doamna doctor Stănciulescu are o rată de succes de aproape 100% a intervențiilor IRM efectuate de pacientele care se declară claustrofobe. Întregul ambient al camerei unde se realizează investigația este plăcut, primitor, gândit special pentru ca pacienții să se simtă cât mai confortabil. Plafonul este decorat cu imagini care sunt vizibile din aparat, iar deschiderea mare a magnetului diminuează stresul pacientei.

In plus, pacientele beneficiază de întreaga atenție a personalului, pe tot parcursul investigației. Din camera de control tehnicianul va comunica periodic cu pacienta, iar doamna doctor Stănciulescu va monitoriza întreaga procedură. Pacientele au un dispozitiv pe care pot apasa în orice moment, care va semnala operatorului că investigația trebuie oprită. Astfel, ele dețin controlul, putând decide în orice moment întreruperea procedurii. Deși acest lucru inseamnă ca procesul va trebui reluat, sau că nu poate fi efectuat, este important ca pacientele să știe ca în niciun moment nu sunt singure sau abandonate.

Oferim pacientelor posibilitatea de a asculta muzică. Caștile special realizate pentru a putea fi folosite în timpul investigației estompează zgomotul produs de aparat, iar volumul muzicii poate fi ajustat, la cererea pacientei.

Mai mult, pacientelor le este permis să fie însoțite de o persoană în cameră în care se desfașoară investigația.

Personalul nostru este empatic, rabdător, înțelege dificultațile cu care se confruntă pacientele cu endometrioză și fac tot posibilul pentru a le sprijini emoțional.