Rezonanță magnetică (IRM)

Rezonanță Magnetică (IRM)

Centrele Medicales pun la dispoziția pacienților 6 aparate IRM de ultimă generație.

Rezonanță Magnetică (IRM) este o tehnică imagistică de ultimă generație ce folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a furniza imagini cu rezoluție înaltă ale regiunii din corpul uman selectate, oferind detalii anatomice și ale patologiei sau leziunii relevante cu acuratețe și precizie.

Tehnica nu folosește radiație ionizantă (raze X) și este sigură pentru pacient, în special pentru persoanele care necesită examene în serie multiplă pentru urmărirea afecțiunilor lor. Aparatura folosită în centrele noastre este de generație nouă, oferind imagini cu rezoluție crescută.

Echipamentele noastre sunt considerate echipamente de top în clasa aparatelor de rezonanța magnetică – fiind echipate cu cele mai noi soft-uri de investigație, care permit examinarea de înaltă fidelitate a tuturor regiunilor anatomice ale corpului într-un timp extrem de scurt. Prin IRM pot fi studiate toate organele, însă este de elecție în patologia neurologică/neurochirurgicală (sistem nervos central, coloana vertebrală), ginecologică/urologică (uter, ovare, prostată), musculoscheletală (genunchi, articulatii coxofemurale etc), dar și în patologia vasculară prin vizualizarea neinvazivă (cu sau fără substanță de contrast) a arborelui circulator.

 

Comparativ cu examinarea CT, are avantajul posibilitații de achiziție multiplanară directă, dar și al unor reconstrucții tridimensionale ce permit aprecierea unor structuri sau leziuni complexe.

SIGNA Pioneer

Sistemul de rezonanță magnetică SIGNA Pioneer AIR Edition, produs de compania General Electric, îmbină puterea unui magnet cu intensitatea câmpului de 3 Tesla cu cele mai noi tehnologii din domeniul rezonanței magnetice, oferind siguranța unui diagnostic cu o acuratețe de cel mai înalt nivel.

SIGNA Pioneer AIR Edition este primul sistem de rezonanță magnetică din România ce dispune de tehnologia de reconstrucție a imaginilor utilizând inteligența artificială – AIR Recon DL. Aceasta garantează obținerea de imagini mult mai clare și într-un timp mai scurt, prin comparație cu tehnologiile clasice de reconstrucție a imaginilor.

Signa Pioneer

De asemenea, sistemul este echipat cu cea mai ușoară si flexibilă antenă din lume – AIR Coil – aceasta având un design ce îi permite să se adapteze corpului uman ca o patură comodă, îmbunătățind considerabil confortul pacientului în timpul examinării și, totodată, obținând un semnal mult mai bun, respectiv imagini de inaltă calitate și timpi reduși de examinare.

SIGNA Voyager

Sistemul de rezonanță magnetică SIGNA Voyager (clinica Izvor), produs de compania General Electric, revoluționează imagistica medicală. Echipat cu tehnologia TDI (Total Digital Imaging), Signa Voyager oferă o calitate excepțională a imaginilor achiziționate, fiind net superior sistemelor clasice de rezonanță magnetică. Acest sistem crește productivitatea departamentului de imagistică medicală, iar prin apertura sa de 70 cm și antenele ce folosesc cele mai noi tehnologii, asigură un confort sporit pacienților.

Noua platformă SIGNA Works redefinește productivitatea pentru toate tehnicile de achiziție disponibile pe sistemul de rezonanță magnetică. Aplicațiile standard disponibile pe sistemul Signa Voyager reprezintă un set extins de capabilități de înaltă calitate și înaltă eficiență ce permit obținerea rezultatelor dorite pentru întreaga arie de examinări (neurologie, corp, cardio-vascular, ortopedie, senologie, oncologie, pediatrie).

SIGNA Explorer 1.5T

Sistemul de rezonanță magnetică SIGNA Explorer 1.5T (clinicile Riverside 1 si Burghele 2), produs de General Electric, stabilește noi standarde în imagistică medicală. Omogenitatea magnetului și tehnologiile avansate de care dispune sistemul oferă siguranță unui examen rapid, cu o informație clinică de cea mai bună calitate și asigură confortul total al pacientului. Sistemul GE Signa Explorer, prin opțiunea READY Brain, oferă imagini de cea mai înaltă calitate în studiile neurologice. În ce privește coloana vertebrală posibilitatea de scanare a unei zone extinse și tehnicile de corecție a mișcării permit achiziția unor imagini clare, rezistente la artefactele cauzate de mișcarea pacientului și de fluxul de lichid cerebrospinal.

Echipamentul este dotat cu software-ul IDEAL, creat special pentru scanarea regiunilor dificile, cum sunt gâtul și coloana, unde tehnicile clasice de scanare eșuează din cauza câmpurilor magnetice neomogene.

SIGNA Creator

Construit cu ADN-ul SIGNA, pionierul sistemelor de rezonanță magnetică, SIGNA Creator (clinicile Riverside 1 si Riverside 2) oferă o calitate excepțională a imaginilor și asigură obținerea de informații clinice detaliate, folosind software-uri avansate precum cel pentru corectarea artefactelor de mișcare.

creator-still-a

O scanare IRM este o tehnică nedureroasă care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiații. Nu există efecte secundare cunoscute ale unei scanări IRM. Beneficiile unei scanări IRM se referă la exactitatea în detectarea anomaliei structurale, de compoziție și de funcționare ale corpului și la faptul că poate fi repetată de oricâte ori este nevoie fără contraindicații.

Informații despre rezonanța magnetică (IRM)

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) permite vizualizarea celor mai mici detalii în organismul uman, fără utilizarea razelor X.

Avantaje IRM :

  • Nu prezintă pericol pentru organismul uman;
  • Detectează leziuni foarte mici – 1mm, permițând un diagnostic de mare precizie.
  • Echipamentele folosite în centrele noastre sunt echipamente de top în clasa aparatelor de rezonanță magnetică – fiind echipate cu cele mai noi soft-uri de investigație, care permit examinarea de înaltă fidelitate a tuturor regiunilor anatomice ale corpului într-un timp extrem de scurt.

Examenul IRM nu necesită pregatire specială. În mod obișnuit, nu este necesar un regim alimentar special înaintea efectuării investigației. Vă puteți desfășura activitatea obișnuită și sunteți sfătuiți să luați medicația curentă prescrisă de medicul dumneavoastră. Pentru IRM abdominal este posibil sa fiți rugat să nu mâncați cu 2-3 ore înainte de examinare.

Înainte de examinare, sunteți rugați să completați un chestionar cu informații legate de motivul examinării și eventuale contraindicații pentru IRM. Vi se pot cere analize de sânge recente, în special ureea și creatinina, indicatori ai funcției renale; în funcție de valorile acestora, este permisă sau nu injectarea de substanța de contrast paramagnetică iv. Obiectele metalice (ceasuri, chei, monede, bijuterii) sunt atrase puternic de magnet, vă pot răni și sunt interzise în sala de examinare IRM. Prezența acestora poate compromite calitatea imaginilor. Aparatul IRM poate deteriora orice card cu banda magnetică precum cardul de credit, dipozitivele electronice sau mecanice (telefon mobil, ceas etc). Bijuteriile pot conduce undele electromagnetice și se pot incălzi. Vă rugăm sa nu purtați haine cu inserturi metalice.

Cele mai importante sunt informațiile legate de contraindicații absolute sau relative pentru examinare.

  • NU pot efectua IRM persoanele cu pacemaker, membru artificial, tije metalice sau orice alt fel de obiecte metalice fixate în corp (schije etc, de ex. oculare), valve cardiace, dispozitive intracraniene (clipuri pe anevrisme), pompe magnetice pentru chimioterapie etc;
  • unele proteze/stenturi sau implanturi metalice pot fi compatibile IRM, însă este necesar ca medicul care solicită examenul IRM să precizeze acest lucru;
  • informați medicul daca ați suferit o intervenție chirurgicală recentă;
  • dispozitivele intrauterine montate în urma cu 10 – 15 ani nu sunt compatibile IRM;
  • anuntați medicul daca aveți alergii la medicamente sau alte substanțe; pentru IRM nu reprezintă o contraindicație absolută de administrare a contrastului, iar administrarea unui antialergic în prealabil scade riscul unor reacții adverse;
  • claustrofobia (teama de spații înguste) reprezintă o contraindicație relativă; personalul nostru vă stă la dispoziție pentru familiarizarea cu aparatul și depășirea acesteia;
  • informați medicul dacă suferiți de diabet sau disfuncție/insuficientă renală ( acestea pot contraindica administrarea de contrast).

Pacientul este asezat pe o masă mobilă ce urmează a fi introdusă într-un câmp de examen, deschis la ambele capete . În jurul regiunii de interes este plasată „antena”, folosită pentru a primi semnal de la corpul dumneavoastră. Apoi masa este introdusă în câmpul de examinare, ventilat, cu sursa de lumina proprie, astfel încât regiunea de interes sa fie situată în centrul magnetului.

Veți fi rugați să stați nemiscați/colaborați pe durata examinarii pentru a obține imagini de calitate cât mai bună, în funcție de examen, putând primii comenzi respiratorii. Toate aparatele IRM produc zgomot pe durata examinării; acesta poate crea un disconfort usor, dar este un aspect tehnic normal. Pe durata examinării, un medic operator vă monitorizează permanent. Veti primi o „pompă” de cauciuc de urgență pe care o puteți apasă în caz de urgență, astfel încât examinarea se poate opri în orice moment la dorința dumneavoastră.

  • pregătirea pentru examen și completarea chestionarului poate dura aproximativ 15 minute;
  • o investigatie IRM obișnuită durează 20-40 minute pentru un segment, dar se poate prelungi dacă este necesar (ex. administrare de substanță de contrast) până la o oră;
  • nu întotdeauna se poate anticipa necesitatea administrării de contrast intravenos; aceasta decizie poate fi luata doar de medicul specialist radiolog pe parcursul investigației, în funcție de leziunile evidențiate; contrastul permite caracterizare suplimentară a leziunii și diagnostic mai specific.

DE RETINUT:

  • puteți să vă continuați activitațile cotidiene imediat după examinare;
  • investigația IRM este lipsită de durere (complet atraumatică).
  • substanța de contrast paramagnetică administrată intravenos poate avea foarte rar efecte adverse; acestea sunt mult mai rare decât pentru contrastul iodat folosit în tomografia computerizată;
  • informați medicul daca sunteți însarcinată; examenul RMN se poate efectua uneori în al 2-lea sau al 3-lea trimestru de sarcină în situații speciale; nu se recomandă administrarea de contrast în sarcină sau în timpul alăptării.