Osteodensitometrie (DEXA)

Osteodensitometrie DEXA

Măsurarea densității minerale osoase

Osteodensitometria osoasă este cea mai modernă metodă paraclinică prin care se masoară densitatea minerală osoasă (conținutul de calciu), putându-se stabili astfel diagnosticul de osteoporoza, monitorizarea evoluției în timp a bolii și a eficienței tratamentului.

Osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității minerale osoase, cu scăderea consecutivă a rezistenței osoase și creșterea riscului de fractură.

Diagnosticul precoce al afecțiunii prin Osteodensitometrie DEXA este foarte important deoarece în prezent există metode de stopare a pierderii masei osoase și în consecința de diminuare a complicațiilor bolii.

Recomandarea investigației se face de către medicul de familie / specialist (ortoped, internist, reumatolog, endocrinolog) când pacienții prezintă semne ale unei afecțiuni osoase.

Osteodensitometrie

Efectuarea osteodensitometriei este recomandată femeilor după instalarea menopauzei dar și bărbaților cu vârsta peste 50 ani, în special daca sunt fumatori sau au urmat tratament cortizonic de lungă durată.

Efectuarea osteodensitometriei presupune scanarea corpului cu raze X, doza de iradiere fiind foarte mica în timp ce precizia și sensibilitatea metodei sunt maxime. Investigația se poate face precoce, de la depistarea primilor factori favorizanți și permite cuantificarea densității minerale osoase la nivelul întregului schelet – investigația „whole – body” sau la nivelul segmentelor de maximă fragilitate (soldul, coloana vertebrală, antebratul).

Osteodensitometria prezintă avantajul că nu necesită o pregatire prealabila, este neinvazivă și nedureroasă.