ELECTROMIOGRAFIE

Electromiografie (EMG)

Este o procedură medicală ce constă în evaluarea funcției muschilor scheletici și a nervilor, fiind extrem de importantă în diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos periferic.

Testul electromiografic este de două tipuri:

  • Studiul conducerii nervoase care presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor printr-o mică descarcare electrică. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru înregistrare și va aplica un mic șoc electric pe piele in altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Desi la început, pacientul poate fi ușor suprins de senzația dată de stimularea electrică, aceasta nu este durerorasă și majoritatea pacienților se simt confortabil pe parcursul procedurii de testare.
  • Examinarea cu ac ce consta în introducerea în mușchi a unor ace mici și subțiri pentru a înregistra activitatea electrică. Este posibil ca pacientul să resimtă o ușoară durere și disconfort la introducerea acelor. Medicul îi va solicita pacientului să-și relaxeze și apoi să-și tensioneze ușor musculatura, timp în care el va asculta și monitoriza semnalele electrice.

În cazul în care pacientul se află sub tratament cu anticoagulante, suferă de afecțiuni pulmonare sau este predispus riscului de infecție, el trebuie să informeze în acest sens medicul care efectuează testul. În ziua testului pacientul trebuie să evite aplicarea oricăror loțiuni sau creme pe zona care va face obiectul examinării și să nu poarte nici un fel de bijuterii. Rezultatele sunt disponibile imediat după test.