Skip to content

Electromiografie

Electromiografia (EMG) este o procedura medicala ce consta in evaluarea functiei muschilor scheletici si a nervilor, fiind extrem de importanta in diagnosticarea afectiunilor sistemului nervos periferic.

Testul electromiografic este de doua tipuri:

  • Studiul conducerii nervoase care presupune stimularea nervilor in diferite puncte pe traseul lor printr-o mica descarcare electrica. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru inregistrare si va aplica un mic soc electric pe piele in alta zona a membrului la care se face inregistrarea. Desi la inceput, pacientul poate fi usor suprins de senzatia data de stimularea electrica, aceasta nu este durerorasa si majoritatea pacientilor se simt confortabil pe parcursul procedurii de testare.
  • Examinarea cu ac ce consta in introducerea in muschi a unor ace mici si subtiri pentru a inregistra activitatea electrica. Este posibil ca pacientul sa resimta o usoara durere si disconfort la introducerea acelor. Medicul ii va solicita pacientului sa-si relaxeze si apoi sa-si tensioneze usor musculatura, timp in care el va asculta si monitoriza semnalele electrice.

In cazul in care pacientul se afla sub tratament cu anticoagulante, sufera de afectiuni pulmonare sau este predispus riscului de infectie, el trebuie sa informeze in acest sens medicul care efectueaza testul. In ziua testului pacientul trebuie sa evite aplicarea oricaror lotiuni sau creme pe zona care va face obiectul examinarii si sa nu poarte nici un fel de bijuterii. Rezultatele sunt disponibile imediat dupa test.