Skip to content

Ecografie

Ecografia (ultrasonografia) este o tehnica de explorare imagistica tot mai raspandita, fara de care astazi diagnosticul multor afectiuni medicale si chirurgicale este de neconceput. Este o metoda de diagnostic « in timp real », bazata pe transmiterea diferentiata a ultrasunetelor prin diverse tipuri de tesut.

Tehnica ecografica este neinvaziva pentru organismul uman, prin urmare este repetabila de cate ori este nevoie in monitorizarea unui pacient si a devenit un instrument extrem de util pentru medicul clinician.

Ecografia se poate efectua la nivelul tuturor organelor parenchimatoase, nu necesita o pregatire speciala din partea pacientului, facand posibil un diagnostic de o mare acuratete intr-o larga « paleta » de afectiuni. Echipamentele moderne ultrasonografice, chiar daca sunt destul de costisitoare, permit ca explorarea ecografica sa fie una dintre cele mai accesibile, sigure si rapide investigatii.

Echipamentele General Electric aflate in dotarea Centrului MedicalES  permit efectuarea de explorari ecografice complexe la nivelul a numeroase segmente anatomice:
ecografia abdominala – explorarea standard de electie in patologia hepatica, biliara, renala, pancreatica sau a sferei genitale – utilizand transductori convecsi sau transductorul special pentru ecografia endocavitara;
utilizand transductorul liniar se pot explora tiroida, glanda mamara, putandu-se efectua ecografia de parti moi, precum si ecografia vasculara (a vaselor gatului si a vaselor periferice) utilizand tehnicile power Doppler si Doppler color ;
explorarea ultrasonografica in sarcina a atins un grad de acuratete inimaginabil pana in urma cu cativa ani. Tehnicile 3D/4D care utilizeaza un tip special de transductor aflat in dotarea echipamentelor noastre, permit pe de o parte urmarirea sarcinii de la varste mici, identificarea precoce a anumitor malformatii fetale, iar pe de alta parte relevarea unor detalii morfologice in timp real incat practic parintii « isi cunosc fatul » inainte de a se naste ;
ecografia cardiaca – utilizand toate tehnicile moderne: modul B, Doppler color si pulsat face astazi parte indispensabila dintr-un consult cardiologic complet.

In centrul MedicalES Izvor investigatiile ecografice sunt efectuate cu ecografe din gama de varf produse de General Electric. Voluson E6 este cel mai performant ecograf, ultraspecializat in examinarile 3D/4D si dispune de cele mai avansate tehnologii hardware si software pentru a obtine imagini spectaculoase cu viitorul dvs bebelus, inca din primul trimestru de sarcina. De asemenea, ecograful este dotat cu cea mai avansata tehnologie de sonde pentru examinarea sanului si a tesutului moale – ce confera o rezolutie de precizie in ceea ce priveste detaliile anatomice ale sanului, regiunilor muscoloscheletare sau parti moi.
Ecocardiograful VividT8 Pro este ultraspecializat examinarilor cardio-vasculare oferind cele mai clare detalii imagistice ale cordului si sistemului vascular, dispunand de tehnologii de ultima generatie precum DopplerTisular ce permite evaluarea functiei cardiace sistolice globale.

Clinica MedicalES Izvor dispune de cardiotocograf marca General Electric Corometrics 172 fabricat in anul 2017, oferind viitoarelor mamici posibilitatea de a efectua teste fetale non-stres. Sistemul Corometrics 172 este un echipament extrem de precis si poate fi utilizat si in cazul sarcinilor gemelare.

Testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma) este un test neinvaziv efectuat pentru evaluarea  starii de sanatate a fatului, in special in sarnicile cu risc ridicat si presupune monitorizarea frecventei cardiace fetala, miscarilor fetale si modificarile ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale. Scopul monitorizarii fetale electronice pentru testarea prenatala este de a diferentia fatul care tolereaza bine mediul intrauterin, de fatul care poate fi pus in pericol si care necesita evaluare ulterioara sau nastere.

Vinno E10 (clinica Riverside 1) este ecograful care cuprinde perfect instrumentele si mecanismele unei modalitati rapide si eficiente de diagnosticare ultrasonografica. Tehnologia de baza a ecografului Vinno E10, platforma cu modulare RF,  inovatie a firmei Vinno – VISION IN INNOVATION – sta la baza calitatii  superioare  a imaginii, procesarea semnalului fiind de o acuratete remarcabila. Platforma VinnoCloud prin functiile Artificial Intelligence de diagnostic automat ajuta specialistul sa ia decizia rapid si sigur. Vinno E10 este un ecograf la care performanta, configuratia flexibila si designul compact, vin sa intampine o varietate larga de cerinte clinice si asigura un diagnostic de incredere.

Anual sunt 2,08 milioane cazuri noi de cancer la san, iar din pacate 627.000 de femei mor din cauza acestei boli fatale. Diagnosticarea tarzie a acestor tumori reprezinta unul din factorii care influenteaza  cifrele de mai sus.

Implicarea ingineriilor VINNO in prevenirea acestei boli in randul femeilor si  in dezvoltarea continua a ultrasonografiei a adus la nastere tehnologia VAid.
Tehnologie unica, inovatie VINNO, ajuta la descoperierea timpurie a unei leziuni la nivelul  sanului, identificand un diagnostic corect si important pentru viata si siguranta pacientului, printr-un sistem de inteligenta artificiala de detectie automata a oricarei leziuni ale sanului.
VINNO utilizeaza prin platforma FLYINSONO date din sute si mii de examinari pentru a stabili caracteristicile leziunilor mamare scanate si introduse in sistem si permitand o analiza a acestora in vederea stabilirii probabilitatii ca leziunea sa fie maligna sau benigna.
Algoritmul de autoinvatare utilizat (“Inteligenta Artificiala”) poate imbunatatii acuratetea rezultatelori analizei imaginii diagnostice prin furnizarea analizei, segmentarii si evaluarii caracteristicilor leziunii.

Dr. Dragos Dobritoiu

Dr. Bogdan Savu