Skip to content

Osteodensitometrie

Osteodensitometrie DEXA – Masurarea densitatii minerale osoase

Osteodensitometria osoasa este cea mai moderna metoda paraclinica prin care se masoara densitatea minerala osoasa (continutul de calciu), putandu-se stabili astfel diagnosticul de osteoporoza, monitorizarea evolutiei in timp a bolii si a eficientei tratamentului.

Osteoporoza este caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, cu scaderea consecutiva a rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura.

Diagnosticul precoce al afectiunii prin Osteodensitometrie DEXA este foarte important deoarece in prezent exista metode de stopare a pierderii masei osoase si in consecinta de diminuare a complicatiilor bolii.

Recomandarea investigatiei se face de catre medicul de familie / specialist (ortoped, internist, reumatolog, endocrinolog) cand pacientii prezinta semne ale unei afectiuni osoase.

Efectuarea osteodensitometriei este recomandata femeilor dupa instalarea menopauzei dar si barbatilor cu varsta peste 50 ani, in special daca sunt fumatori sau au urmat tratament cortizonic de lunga durata.

Efectuarea osteodensitometriei presupune scanarea corpului cu raze X, doza de iradiere fiind foarte mica in timp ce precizia si sensibilitatea metodei sunt maxime. Investigatia se poate face precoce, de la depistarea primilor factori favorizanti si permite cuantificarea densitatii minerale osoase la nivelul intregului schelet – investigatia „whole – body” sau la nivelul segmentelor de maxima fragilitate (soldul, coloana vertebrala, antebratul).

Osteodensitometria prezinta avantajul ca nu necesita o pregatire prealabila, este neinvaziva si nedureroasa.