Skip to content

Informatii RMN

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o tehnica imagistica de ultima generatie ce foloseste un camp magnetic puternic si unde radio pentru a furniza imagini cu rezolutie inalta ale regiunii din corpul uman selectate, oferind detalii anatomice si ale patologiei sau leziunii relevante cu acuratete si precizie.

Tehnica nu foloseste radiatie ionizanta (raze X) si este considerata sigura pentru pacient, in special pentru persoanele care necesita examene seriate multiple pentru urmarirea afectiunilor lor. Aparatura folosita in centrele noastre este de generatie noua, oferind imagini cu rezolutie crescuta.

Echipamentele noastre sunt considerate echipamente de top in clasa aparatelor de rezonanta magnetica nucleara – fiind echipate cu cele mai noi soft-uri de investigatie, care permit examinarea de inalta fidelitate a tuturor regiunilor anatomice ale corpului intr-un timp extrem de scurt. Prin RMN pot fi studiate toate organele, insa este de electie in patologia neurologica/neurochirurgicala (sistem nervos central, coloana vertebrala), ginecologica/urologica (uter, ovare, prostata), musculoscheletala (genunchi, articulatii coxofemurale etc), dar si in patologia vasculara prin vizualizarea neinvaziva (cu sau fara substanta de contrast) a arborelui circulator.

Comparativ cu examinarea CT, are avantajul posibilitatii de achizitie multiplanara directa, dar si al unor reconstructii tridimensionale ce permit aprecierea unor structuri sau leziuni complexe.

Cum ma pregatesc pentru RMN?

Examenul RMN nu necesita pregatire speciala. In mod obisnuit, nu este necesar un regim alimentar special inaintea efectuarii investigatiei. Va puteti desfasura activitatea obisnuita si sunteti sfatuiti sa luati medicatia curenta prescrisa de medicul dumneavoastra. Pentru RMN abdominal este posibil sa fiti rugat sa  nu mancati cu 2-3 ore inainte de examinare.

Inainte de examinare, sunteti rugati sa completati un chestionar cu informatii legate de motivul examinarii si eventuale contraindicatii pentru RMN. Vi se pot cere analize de sange recente, in special ureea si creatinina, indicatori ai functiei renale; in functie de valorile acestora,este permisa sau nu injectarea de substanta de contrast paramagnetica iv. Obiectele metalice (ceasuri, chei, monede, bijuterii) sunt atrase puternic de magnet, va pot rani si sunt interzise in sala de examinare RMN. Prezenta acestora poate compromite calitatea imaginilor. Aparatul RMN poate deteriora orice card cu banda magnetica precum cardul de credit, dipozitivele electronice sau mecanice (telefon mobil, ceas etc). Bijuteriile pot conduce undele electromagnetice si se pot incalzi. Va rugam sa nu purtati haine cu inserturi metalice.

Ce intrebari contine chestionarul pentru RMN ?

Cele mai importante sunt informatiile legate de contraindicatii absolute sau relative pentru examinare.

 • NU pot efectua RMN persoanele cu pacemaker, membru artificial, tije metalice sau orice alt fel de obiecte metalice fixate in corp (schije etc, de ex. oculare), valve cardiace,dispozitive intracraniene (clipuri pe anevrisme), pompe magnetice pentru chimioterapie etc;
 • unele proteze/stenturi sau implanturi metalice pot fi compatibile RMN, insa este necesar ca medicul care solicita examenul RMN sa precizeze acest lucru;
 • informati medicul daca ati suferit o interventie chirurgicala recenta;
 • dispozitivele  intrauterine montate in urma cu 10 – 15 ani  nu sunt compatibile RMN;
 • anuntati medicul daca aveti alergii la medicamente sau alte substante; pentru RMN nu reprezinta o contraindicatie absoluta de administrare a contrastului, iar administrarea unui antialergic in prealabil scade riscul unor reactii adverse;
 • claustrofobia (teama de spatii inguste) reprezinta o contraindicatie relativa; personalul nostru va sta la dispozitie pentru familiarizarea cu aparatul si depasirea acesteia;
 • informati medicul daca suferiti de diabet sau disfunctie/insuficienta renala ( acestea pot contraindica administrarea de contrast).

Cum se desfasoara investigatia?

Pacientul este asezat pe o masa mobila ce urmeaza a fi introdusa intr-un camp de examen, deschis la ambele capete . In jurul regiunii de interes este plasata „antena”, folosita pentru a primi semnal de la corpul dumneavoastra. Apoi masa este introdusa in cimpul de examinare, ventilat, cu sursa de lumina proprie, astfel incat regiunea de interes sa fie situata in centrul magnetului.

Veti  fi rugati sa stati nemiscati/colaborati pe durata examinarii pentru a obtine imagini de calitate cat mai buna, in functie de examen, putind primii comenzi respiratorii. Toate aparatele RMN produc zgomot pe durata examinarii; acesta poate crea un disconfort usor, dar este un aspect tehnic normal. Pe durata examinarii un medic operator va monitorizeaza permanent. Veti primi o „pompa” de cauciuc de urgenta pe care o puteti apasa in caz de urgenta, astfel incat examinarea se poate opri in orice moment la dorinta dumneavoastra.

Cat dureaza un examen RMN?

 • pregatirea pentru examen si completarea chestionarului poate dura aproximativ 15 minute;
 • o investigatie RMN obisnuita dureaza 20-40 minute pentru un segment, dar se poate prelungi daca este necesar (ex. administrare de substanta de contrast) pana la o ora;
 • nu intotdeauna se poate anticipa necesitatea administrarii de contrast intravenos; aceasta decizie poate fi luata de medicul specialist radiolog pe parcursul investigatiei, in functie de leziunile evidentiate; contrastul permite caracterizare suplimentara a leziunii si diagnostic mai specific.

DE RETINUT:

 • puteti sa va continuati activitatile cotidiene imediat dupa examinare;
 • investigatia RMN este lipsita de durere (complet atraumatica).
 • substanta de contrast paramagnetica administrata intravenos poate avea foarte rar efecte adverse; acestea sunt mult mai rare decat pentru contrastul iodat folosit in tomografia computerizata;
 • informati medicul daca sunteti insarcinata; examenul RMN se poate efectua uneori in al 2-lea sau al 3-lea trimestru de sarcina in situatii speciale; nu se recomanda administrarea de contrast in sarcina sau in timpul alaptarii.