Skip to content

Informatii Ecografie

Ecografia (ultrasonografia) este o tehnica de explorare imagistica tot mai raspandita, fara de care astazi diagnosticul multor afectiuni medicale si chirurgicale este de neconceput. Este o metoda de diagnostic « in timp real », bazata pe transmiterea diferentiata a ultrasunetelor prin diverse tipuri de tesut.

Tehnica ecografica este neinvaziva pentru organismul uman, prin urmare este repetabila de cate ori este nevoie in monitorizarea unui pacient si a devenit un instrument extrem de util pentru medicul clinician.

Ecografia se poate efectua la nivelul tuturor organelor parenchimatoase, nu necesita o pregatire speciala din partea pacientului, facand posibil un diagnostic de o mare acuratete intr-o larga « paleta » de afectiuni. Echipamentele moderne ultrasonografice, chiar daca sunt destul de costisitoare, permit ca explorarea ecografica sa fie una dintre cele mai accesibile, sigure si rapide investigatii.

Echipamentele General Electric aflate in dotarea Centrului MedicalES  permit efectuarea de explorari ecografice complexe la nivelul a numeroase segmente anatomice:
ecografia abdominala – explorarea standard de electie in patologia hepatica, biliara, renala, pancreatica sau a sferei genitale – utilizand transductori convecsi sau transductorul special pentru ecografia endocavitara;
utilizand transductorul liniar se pot explora tiroida, glanda mamara, putandu-se efectua ecografia de parti moi, precum si ecografia vasculara (a vaselor gatului si a vaselor periferice) utilizand tehnicile power Doppler si Doppler color ;
explorarea ultrasonografica in sarcina a atins un grad de acuratete inimaginabil pana in urma cu cativa ani. Tehnicile 3D/4D care utilizeaza un tip special de transductor aflat in dotarea echipamentelor noastre, permit pe de o parte urmarirea sarcinii de la varste mici, identificarea precoce a anumitor malformatii fetale, iar pe de alta parte relevarea unor detalii morfologice in timp real incat practic parintii « isi cunosc fatul » inainte de a se naste ;
ecografia cardiaca – utilizand toate tehnicile moderne: modul B, Doppler color si pulsat face astazi parte indispensabila dintr-un consult cardiologic complet.

In centrul MedicalES Izvor investigatiile ecografice sunt efectuate cu ecografe din gama de varf produse de General Electric. Voluson E6 este cel mai performant ecograf, ultraspecializat in examinarile 3D/4D si dispune de cele mai avansate tehnologii hardware si software pentru a obtine imagini spectaculoase cu viitorul dvs bebelus, inca din primul trimestru de sarcina. De asemenea, ecograful este dotat cu cea mai avansata tehnologie de sonde pentru examinarea sanului si a tesutului moale – ce confera o rezolutie de precizie in ceea ce priveste detaliile anatomice ale sanului, regiunilor muscoloscheletare sau parti moi.
Ecocardiograful VividT8 Pro este ultraspecializat examinarilor cardio-vasculare oferind cele mai clare detalii imagistice ale cordului si sistemului vascular, dispunand de tehnologii de ultima generatie precum DopplerTisular ce permite evaluarea functiei cardiace sistolice globale.

PREGATIRE PACIENTI PENTRU ECOGRAFIE

Eco abdomen superior:

Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor/vaselor se recomanda :

  • sa nu mancati si sa nu consumati cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore inainte de investigatie ;
  • puteti bea putina apa plata (un pahar)
  • in ziua precedenta investigatiei luati urmatoarele medicamente :
  • Sab Simplex sau Espumisan: 1 lingura in seara de dinaintea examinarii si 1 lingura cu 3 ore inaintea examinarii;
  • Debridat, comprimat 100 mg: 1 cpr x 3/zi.

Ecografie abdomen inferior (pelvis):

Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor/vaselor se recomanda :

  • sa nu mancati si sa nu consumati cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore inainte de investigatie ;
  • cu 1 ora inainte de investigatie sa fi baut 1l de apa plata intr-un interval de 30 minute si sa nu urinati, chiar daca aveti aceasta senzatie; astfel, vezica urinara va fi plina in momentul investigatiei.
  • in ziua precedenta investigatiei luati urmatoarele medicamente :
  • Sab Simplex sau Espumisan: 1 lingura in seara de dinaintea examinarii si 1 lingura cu 3 ore inaintea examinarii;
  • Debridat, comprimat 100 mg: 1 cpr x 3/zi.

Clinica MedicalES Izvor dispune de cardiotocograf marca General Electric Corometrics 172 fabricat in anul 2017, oferind viitoarelor mamici posibilitatea de a efectua teste fetale non-stres. Sistemul Corometrics 172 este un echipament extrem de precis si poate fi utilizat si in cazul sarcinilor gemelare.

Testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma) este un test neinvaziv efectuat pentru evaluarea  starii de sanatate a fatului, in special in sarnicile cu risc ridicat si presupune monitorizarea frecventei cardiace fetala, miscarilor fetale si modificarile ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale. Scopul monitorizarii fetale electronice pentru testarea prenatala este de a diferentia fatul care tolereaza bine mediul intrauterin, de fatul care poate fi pus in pericol si care necesita evaluare ulterioara sau nastere.