RMN-ul cu protocol de endometrioză

Numeroase femei din întreaga lume se confruntă cu endometrioza – o afecțiune care poate fi adesea dificil de identificat, din cauza simptomelor ce pot fi confundate cu cele normale cauzate de menstruație.

RMN-ul cu protocol de endometrioză joacă un rol important în diagnosticarea acestei boli, oferind medicilor o imagine clară a modului în care endometrioza afectează corpul femeii.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o patologie în care țesutul similar celui care căptușește uterul crește în afara acestuia. Acesta poate cauza dureri abdominale severe, infertilitate și o varietate de alte simptome, inclusiv dismenoree (dureri menstruale), durere la contactul sexual, durere cronică pelvină și probleme intestinale sau urinare.

Impactul endometriozei asupra calității vieții unei femei poate fi substanțial, afectând activitățile zilnice, relațiile personale și profesionale și chiar abilitatea de a avea copii.

Ce este RMN-ul cu protocol de endometrioză?

RMN cu protocol de endometrioză presupune instalarea de gel intravaginal și intrarectal. Gelul este utilizat pentru a vizualiza nodulii intestinali, gradul de infiltrare în musculatura intestinală. 

RMN-ul cu protocol de endometrioză este o investigație specială prin care pot fi vizualizate în detaliu toate organele pelvine, inclusiv zonele afectate de endometrioză. 

Acest proces presupune instalarea de gel intravagial și intrarectal, ce are rolul de a destinde cavitățile, oferind o mai bună vizualizare a pereților și a eventualilor noduli intestinali. De asemenea, se poate evalua cu precizie gradul de infiltrare al leziunilor în musculatura intestinală.

Protocolul este diferit de cel utilizat pentru un RMN pelvin standard, deoarece are scopul specific de a identifica și localiza endometrioza. Prin comparație cu alte metode de imagistică, RMN-ul oferă detalii mai precise despre stadiul bolii. 

Cum se pregătește o pacientă pentru RMN-ul cu protocol de endometrioză

Pregătirea înainte de RMN-ul cu protocol de endometrioză implică câțiva pași ce trebuie respectați, precum:

  • Să informați medicul cu privire la toate afecțiunile medicale existente, alergiile, medicamentele pe care le luați în prezent și dacă există posibilitatea unei sarcini;
  • Cu o zi înainte este necesar să evitați alimentele care au tendința de a provoca balonare.
  • Cu 3 ore înainte de investigație, trebuie să evitați consumul de alimente și de băuturi carbogazoase. Acestea pot provoca balonare sau discomfort, ceea ce poate interfera cu diagnosticul. În schimb, nu sunteți restricționată să consumați apă înainte de procedură.
  • Cu o oră și jumătate înainte de a vă prezenta la clinică, este necesar să efectuați o microclismă. Această procedură ajută la curățarea intestinelor și asigură o vizualizare optimă în timpul examinării.
  • Înainte de a pleca către clinică, este indicat să luați un comprimat de No-Spa, dacă nu aveți alergii cunoscute la acest medicament. 

Ce se întâmplă în timpul unui RMN cu protocol de endometrioză?

În timpul investigației, vă veți întinde pe o masă care se va deplasa într-un cilindru de dimensiuni mari (acesta este aparatul RMN), care utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a genera imaginile necesare. Procedura poate dura între 30 și 60 de minute, în funcție de cât de multe imagini sunt necesare. În general, un RMN cu protocol de endometrioză care investighează doar pelvisul durează maxim 30 de minute dacă sunteți cooperantă și rămâneți nemișcată pe parcursul procedurii, pentru a asigura o calitate cât mai bună a imaginilor.

Examinarea se efectuează prin injectarea unui gel în cavitatatea vaginală și în cea rectală, având ca obiectiv relaxarea acestora pentru a asigura o vizualizare optimă a pereților și a potențialilor noduli de endometrioză. Gelul facilitează evaluarea profunzimii în care leziunile au penetrat mușchii, oferind contrast. De asemenea, ajută la îmbunătățirea calității examinării, care ar putea fi afectată de artefacte datorate peristalticii (mișcarea intestinelor).

Totodată, aparatul poate produce anumite sunete repetate în timpul funcționării, motiv pentru care vi se poate oferi un set de căști cu ajutorul cărora puteți să ascultați muzică, cu posibilitatea de ajustare a volumului, pentru o experiență cât mai confortabilă. 

De asemenea, vă este permis ca o persoană să vă însoțească în camera de investigație, pentru un plus de confort și sprijin emoțional.

Dacă în timpul procedurii vă simți incomod, există o alarmă pe care o puteți folosi pentru a atrage atenția echipei medicale. 

Interpretarea rezultatelor RMN-ului cu protocol de endometrioză

Interpretarea rezultatelor în urma efectuării unui RMN cu protocol de endometrioză are ca scop identificarea leziunilor specifice endometriozei sau infirmarea diagnosticului.

Când se identifică leziuni de endometrioză înseamnă că în imaginile obținute sunt vizibile semne ale prezenței țesuturilor de endometrioză. Aceste leziuni pot fi sub formă de noduli, depozite de țesut sau alte modificări anormale.

Pe de altă parte, dacă în urma interpretării rezultatelor nu se găsesc leziuni specifice, atunci se infirmă diagnosticul. Acest lucru înseamnă că nu există dovezi clare care să sugereze prezența endometriozei.

Imediat după finalizarea examinării, pacienta are parte o discuție cu Dr. Livia Stănciulescu – medic primar cu specializare în radiologie și imagistică cu experiență vastă în patologia endometriozei, în cadrul căreia îi sunt oferite explicații detaliate în legătură cu rezultatele, pe baza imaginilor obținute în timpul investigației. De asemenea, Dr. Stănciulescu asistă la investigație.

Ce urmează după RMN-ul cu protocol de endometrioză?

După efectuarea unui RMN cu protocol de endometrioză, urmează: 

  • Discuția cu medicul curant: După examinarea RMN, Dr. Livia Stănciulescu va discuta cu pacienta, va interpreta imaginile obținute, și va pregăti un raport. Acest raport este adesea trimis medicului care a solicitat examinarea. (de obicei, durează câteva zile până când acesta va fi complet). După ce raportul este gata, va avea loc un consult cu medicul curant sau ginecolog pentru a discuta rezultatele.
  • Interpretarea rezultatelor: În funcție de rezultatele obținute, medicul va putea face un diagnostic mai precis. Endometrioza este o afecțiune care poate avea diferite grade de severitate, iar RMN-ul ajută la identificarea locației și extinderii acesteia.
  • Stabilirea unui plan de tratament: După ce diagnosticul a fost stabilit, medicul va discuta despre opțiunile de tratament disponibile. Alegerea tratamentului poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de dorința de a avea copii în viitor, severitatea simptomelor, vârstă, extinderea afecțiunii și răspunsul la tratamentele anterioare.
  • Opțiunile de tratament pot include: medicamente, terapie hormonală, intervenție chirurgicală.
  • Monitorizarea: După începerea tratamentului, vizitele la medic sunt esențiale pentru a monitoriza progresul și pentru a ajusta tratamentul dacă este necesar. În unele cazuri, poate fi necesar un alt RMN pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

RMN-ul cu protocol de endometrioză la MedicalES

La MedicalES, RMN-ul cu protocol de endometrioză se desfășoară întotdeauna sub supravegherea unui medic cu formare specifică, care adaptează procesul în timp real pentru a obține imagini cat mai bune ale leziunilor de endometrioză. Suntem profund preocupați de confortul pacientelor noastre, și, prin urmare, am dezvoltat un protocol care ne permite să obținem imagini de înaltă calitate într-un timp foarte scurt de examinare.

După examinarea RMN, Dr. Livia Stănciulescu oferă pacientelor explicații detaliate bazate pe imaginile adunate. 

Înțelegem complexitatea acestei afecțiuni și drumul lung pe care pacientele îl parcurg către diagnostic și tratament, atât cele din România, cât și cele venite din străinătate. Prin urmare, echipa noastră este gata să ofere întregul suport necesar pacientelor, pentru a le asigura o experiență cât mai agreabilă.