Ecografia abdominală este o tehnică sigură și nedureroasă, care nu folosește radiații ionizante. Aceasta este foarte des folosită în domeniul medical și ajută la diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni și probleme din zona abdominală.
Ce este ecografia de abdomen?
Ecografia de abdomen reprezintă o investigație imagistică non-invazivă care se folosește de ultrasunete pentru a explora structurile interne ale abdomenului. Organele și structurile care pot fi investigate sunt ficatul, vezica biliară, rinichii, splina, pancreasul și intestinele. Rezultatul unei ecografii poate conține informații foarte utile pentru medic, ajutându-l să pună un diagnostic precis și să recomande un plan de tratament adecvat, dacă este necesar.
Tipuri de ecografii abdominale
Există mai multe tipuri de ecografie abdominală, fiecare având un scop specific în examinarea structurilor și afecțiunilor abdominale. Cele mai comune tipuri sunt:
Ecografia de abdomen superior
Ecografia de abdomen superior are ca scop vizualizarea și analizarea organelor din partea superioară a abdomenului. Cu ajutorul ultrasunetelor se redau imagini în timp real ale ficatului, vezicii biliare, splinei, pancreasului și rinichilor superiori.
Prin această metodă se pot obține informații importante privind dimensiunea, forma, structura și textura organelor examinate. Ecografia de abdomen superior se utilizează pentru a identifica și evalua afecțiuni precum hepatita, ciroza, colecistita, pancreatita, tumorile hepatice sau chisturile renale.
Ecografia de abdomen inferior
Prin ecografia de abdomen inferior se dorește examinarea structurilor și organelor din partea inferioară a abdomenului. Punctul de interes al acestei proceduri este reprezentat de organele pelvine și cele ale sistemului urinar (inclusiv vezica urinară), de uter, ovare, prostată și de glandele veziculare seminale în cazul bărbaților.
Prin intermediul ecografiei de abdomen inferior se pot descoperi multe afecțiuni precum prezența pietrelor la rinichi, infecțiilor urinare, chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, herniilor abdominale.
Ecografia de abdomen total
Ecografia abdominală totală este folosită pentru examinarea în amănunt a organelor și structurilor din întregul abdomen.
Această metodă furnizează informații valoroase despre organele digestive, sistemul urinar, ficat, splină și pancreas, contribuind la identificarea tulburărilor și afecțiunilor, cum ar fi calculii vezicii urinare, inflamația pancreasului, tumorile hepatice, anomaliile congenitale și problemele vasculare.
Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei abdominale?
Ecografia abdominală este utilă în diagnosticarea și evaluarea unei varietăți de afecțiuni, printre care se numără afecțiunile hepatice (hepatita, ciroza hepatică, tumorile și chisturile hepatice), tulburările vezicii biliare (colelitiaza și inflamația vezicii biliare), afecțiunile pancreatice (pancreatita, chisturile și tumorile pancreatice), afectarea rinichilor (calculi renali, hidronefroză, chisturi și tumori renale), afecțiunile splinei (splenomegalia, tumori și infecții splenice), boli ale tractului urinar (infecții și tumori vezicale), anevrisme abdominale (anevrismul aortic abdominal), evaluarea herniilor abdominale (herniile inghinale, ombilicale și ventrale).
Afecțiunile enumerare mai sus sunt unele generale, însă în funcție de simptomele și nevoile specifice ale pacientului ecografia generală a abdomenului poate fi adaptată.
Pregătirea pentru ecografia abdominală
Există câteva recomandări generale de luat în considerare pentru o ecografie abdominală, însă acestea pot varia în funcție de tipul examinării și de simptomatologia pacientului.
Prima recomandare este aceea de a respecta indicațiile recomandate de medic sau de clinica unde urmează să efectuați ecografia.
De cele mai multe ori, se recomandă evitarea ingerării alimentelor, dar și consumului de cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore înainte de investigație, pentru a evita formarea gazelor care pot interfera cu imaginile.
În cazul unei ecografii de abdomen inferior, vă recomandăm să beți 1L de apă înainte de examinare, într-un interval de 30 de minute, și, chiar dacă simțiți senzația de urinare, să nu o faceți, deoarece în felul acesta vezica va fi plină și ușor de analizat în momentul examinării.
În cazul în care urmați un tratament medicamentos, este bine să informați medicul sau clinica legat de acesta pentru a nu exista vreo restricție.
Uneori, vi se poate oferi un halat medical de unică folosință pentru a facilita accesul la zona abdominală, de aceea este bine să vă îmbrăcați cu haine care se pot îndepărta ușor.
Cum se face ecografia abdominală?
Ecografia abdominală este nedureroasă, bine tolerată de către majoritatea pacienților și se desfășoară astfel:
- Pacientul este poziționat pe spate pe o masă de examinare și este rugat să îndepărteze hainele de pe zona abdomenului pentru a avea acces la acesta.
- Pe piele, în zona abdomenului, medicul aplică un gel incolor și inodor pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor și a asigura un contact bun între piele și un dispozitiv numit transductor ecografic.
- Medicul plimbă transductorul pe suprafața abdomenului, care emite ultrasunete și captează ecourile generate de organele și structurile interne, în acest timp obținându-se imagini din diferite unghiuri și perspective.
- Imaginile sunt redate pe un monitor în timp real, iar medicul le interpretează pentru a obține informații concludente despre starea organelor și posibilele afecțiuni.
- După încheierea examinării, gelul se îndepărtează de pe piele cu un șervețel de hârtie, iar pacientul poate reveni la activitățile normale.
Ecografia abdominală la MedicalES
Ecografia, cunoscută și sub denumirea de ultrasonografie, este o tehnică de imagistică medicală din ce în ce mai utilizată, care joacă un rol important în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor medicale și chirurgicale.
Chiar dacă echipamentele ultrasonografice moderne pot fi costisitoare, explorarea ecografică rămâne una dintre cele mai accesibile, sigure și rapide metode de investigație medicală. Poți solicita o programare aici.
Ce fel de aparat folosim?
Centrele MedicalES utilizează echipamente de ultimă generație marca General Electric pentru a efectua explorări ecografice avansate pentru diverse regiuni anatomice. Cu ajutorul lor se realizează ecografii abdominale, acestea fiind proceduri standard pentru identificarea afecțiunilor hepatice, biliare, renale, pancreatice și a tulburărilor regiunii genitale.
Întrebări frecvente
Ce poți mânca inainte de ecografia abdominală?
Pentru a vizualiza mai bine organele și vasele, medicul poate recomanda evitarea alimentelor cu 6 ore înainte de investigație. Cu 24 de ore înainte de investigație este bine să evitați alimentele care produc gaze, cum ar fi alimentele care conțin multe fibre sau alimente precum ceapă, fasole, broccoli, pâine.
Cum arată și cum funcționează ecograful?
Ecograful este un aparat medical care emite și recepționează ultrasunete, cu ajutorul lor redându-se imaginile organelor examinate. Acesta este format din 3 componente principale: unitatea centrală (componente electronice și elemente software), monitorul pe care se afișează imaginile în timp real și transductorul (în cazul ecografiei abdominale se folosește sonda convexă).
Ecografia abdominală este sigură pentru copii?
Da. Datorită faptului că ecografia este non-invazivă și nedureroasă, aceasta este sigură și chiar recomandată pentru copii, dacă medicul consideră că este necesară.
Se poate face o ecografie abdominală generală cu bilet de trimitere?
Da, ecografia abdominală poate fi efectuată gratuit. La Centrele MedicalES puteți solicita o programare cu bilet de trimitere de la medicul de familie chiar aici.
Care este prețul unei ecografii de abdomen?
Costurile variază în funcție de tipul ecografiei. Puteți consulta lista de prețuri aici.
Pot să beau cafea înainte de ecografia abdominală?
Consumul de cafea nu ar trebui să interfereze cu rezultatul ecografiei, însă medicul poate recomanda evitarea ei cu 6 ore înainte de investigație.