Am deschis o nouă clinică – Riverside 3

Ce organe se vad la CT de pelvis?

Tomografia computerizată (CT) este o tehnică de diagnosticare medicală care utilizează radiații X pentru a produce imagini detaliate ale organelor și structurilor corpului. Cu ajutorul acestei investigații se pot vizualiza diferite organe, inclusiv cele din zona pelvină. 

Ce este CT-ul de pelvis?

CT-ul de pelvis este o procedură medicală care folosește raze X cu ajutorul cărora se obțin imagini clare ale zonei pelvine. Această zonă a corpului include oase, țesuturi, organe și arterele și venele din pelvis.

Scanarea CT a pelvisului se folosește de obicei pentru a descoperi cauza durerilor din această zonă, pentru a monitoriza anumite boli precum cancerul, dar și pentru a stabili abordarea terapeutică.

Înainte de investigație este necesar să se respecte recomandările oferită de medic sau de personalul medical al clinicii în care va avea loc examinarea.

Ulterior, imaginile obținute vor fi analizate de un medic radiolog, care va întocmi un raport medical cu rezultatul examinării.

Ce organe se văd la CT pelvin?

CT-ul pelvisului oferă imagini detaliate ale mai multor organe și structuri din această zonă, precum organele reproductive, intestinul gros, rectul, vezica urinară, oasele pelvisului, arterele și venele din pelvis.

Organe reproductive

Ovare

Ovarele sunt organele reproductive feminine care produc ovule și hormoni sexuali. Investigația CT poate detecta diverse afecțiuni ale ovarelor, inclusiv chisturile și tumorile ovariene și cancerul ovarian. 

Prostată

Prostata este un organ reproductiv masculin care produce fluidul seminal. CT-ul poate identifica anormalități ale prostatei, cum ar fi mărirea de volum (hiperplazia benignă de prostată), prostatita (inflamația prostatei) și cancerul de prostată. De asemenea, CT-ul poate fi folosit pentru a ghida biopsiile de prostată sau pentru a monitoriza răspunsul la tratament în cazul cancerului de prostată.

Vezicule seminale

Veziculele seminale sunt glandele masculine care secretă o mare parte a lichidului seminal. Afecțiunile veziculelor seminale, precum inflamația (veziculita) sau prezența unor chisturi, pot fi identificate prin scanare CT. Aceste condiții pot cauza durere pelvină sau probleme legate de funcția sexuală sau reproductivă.

Intestinul gros

Intestinul gros, care include colonul și rectul, joacă un rol important în digestie,  absorbția apei și eliminarea deșeurilor din organism. În cadrul unei scanări CT pelvine, intestinul gros poate fi examinat în detaliu pentru a diagnostica afecțiuni precum cancer de colon, diverticuloza și diverticulita și obstrucția intestinală.

Rectul

Rectul este partea finală a intestinului gros, unde deșeurile sunt stocate până când sunt eliminate din corp. Cu ajutorul CT-ului se pot diagnostica afecțiuni precum cancerul rectal.

Vezica urinară

Vezica urinară este organul care stochează urina până la eliminare. Cu ajutorul CT-ului se pot diagnostica afecțiuni precum diverticulul vezical, formațiunile vezicale anormale și cancerul vezical.

Oasele pelvisului

Sacrum

Sacrumul este un os mare, triunghiular, situat la baza coloanei vertebrale și la partea superioară a coccisului. Cu ajutorul examinării cu computerul tomograf se pot diagnostica afecțiuni precum fracturile sacrale, sacroiliita și tumorile sacrale. 

Os iliac

Osul iliac, numit și osul șoldului, reprezintă o mare parte a scheletului pelvian. Acesta poate fi evaluat prin intermediul unei scanări CT pentru a identifica probleme precum artrita, fracturile și tumorile osului iliac.

Ischium

Ischiumul este situat în partea inferioară și laterală a pelvisului. Prin efectuarea unei scanări CT se pot detecta afecțiuni precum fracturile și tumorile ischiumului.

Oase pubiene

Oasele pubiene formează partea frontală a pelvisului și sunt conectate de simfiza pubiană. Scanarea CT poate ajuta la descoperirea unor afecțiuni precum osteita pubis, fracturile și tumorile oaselor pubiene.

Arterele și venele din pelvis

CT-ul poate ajuta la vizualizarea vaselor de sânge din pelvis, la identificarea anevrismelor, a cheagurilor de sânge sau a altor probleme vasculare.

Când este recomandat diagnosticul cu computer tomograf pelvin?

CT-ul pelvin este recomandat în situația în care pacientul acuză dureri inexplicabile în regiunea pelviană, pentru a monitoriza o afecțiune diagnosticată anterior, precum cancerul sau pentru a evalua traumatismele din această zonă. Decizia de a efectua un CT pelvin se ia în funcție de simptomele pacientului și de necesitatea medicului de a avea imagini detaliate ale structurilor din această regiune.

Cum să te pregătești pentru un CT de pelvis?

Pregătirea pentru o examinare CT pelvină implică respectarea unor recomandări specifice pentru a asigura cele mai precise și utile rezultate. Această pregătire include postul alimentar cu câteva ore înainte de examinare, evitarea cafelei și a sucurilor, purtarea hainelor confortabile care sunt ușor de îndepărtat, îndepărtarea bijuteriilor sau alte obiecte metalice care ar putea perturba scanarea.

În unele cazuri, pentru a evidenția anumite structuri sau zone ale corpului, vi se poate administra oral o soluție de contrast cu câteva ore înainte de scanare. Această substanță de contrast ajută la stabilirea unui diagnostic mai exact în cadrul anumitor afecțiuni și se utilizează numai dacă medicul radiolog decide acest lucru.

Cât durează un CT de pelvis?

Durata unei examinări CT a pelvisului poate varia, dar, de obicei, procedura durează aproximativ 15-30 de minute.

CT de pelvis cu sau fără substanță de contrast

Substanța de contrast este administrată fie oral, fie intravenos, în timpul unei investigații CT, dar se recomandă utilizarea ei doar atunci când este necesar, pentru a diferenția anumite tipuri de tumori sau structuri.

Este important să discutați cu medicul radiolog sau tehnicianul care efectuează examinarea pentru a vă explica mai bine dacă în cazul dumneavoastră este necesară utilizarea substanței de contrast. Ei sunt cei mai în măsură să vă ofere informații precise și relevante, adaptate nevoilor și situației dumneavoastră medicale individuale.

Diagnosticul cu computer tomograf la Medicales

Diagnosticul cu tomografie computerizată la Medicales facilitează obținerea de imagini detaliate și precise, care ajută la diagnosticarea și tratamentul adecvat al pacienților. Echipa de specialiști utilizează această tehnologie avansată pentru a oferi servicii de diagnostic de încredere și de înaltă calitate în beneficiul pacienților.

Ce tip de computer tomograf folosim?

Centrele Medicales oferă acces pacienților la două aparate de tomografie computerizată de ultimă generație:

  • Aparatul CT Optima 660 de la General Electric, cu 128 de felii (slices), reprezintă o soluție avansată și este echipat cu tehnologie de ultimă generație, acest aparat oferind o viteză remarcabilă de scanare și dispune de multiple opțiuni, care îl fac potrivit pentru o gamă variată de investigații, de la cele simple la cele complexe.
  • Sistemul CT Philips MX16 este proiectat pentru a asigura performanță și îngrijire optimă a pacienților. Acest sistem de tomografie computerizată are cel mai mic index de doză CT, garantând menținerea calității imaginilor la cele mai înalte standarde. 

Care este prețul unui CT de pelvis?

Lista de prețuri, inclusiv prețul unui CT pelvian o puteți găsi aici. Pentru a afla mai multe despre acest proces și despre disponibilitatea programărilor pentru CT cu bilet de trimitere în București ne puteți scrie aici.