Cât durează un RMN?

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) reprezintă o tehnologie inovatoare în domeniul diagnosticării medicale, oferindu-le medicilor posibilitatea de a examina cu precizie structurile interne ale corpului, fără a folosi radiații nocive. 

Ce este rezonanța magnetică (RMN)?

RMN este o metodă non-invazivă de imagistică medicală care utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a genera imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din corp. În comparație cu alte tehnici, precum radiografiile sau scanarea cu computer tomograf, RMN-ul nu implică radiații ionizante. Aparatul RMN creează un câmp magnetic în jurul pacientului, cu ajutorul căruia sunt emise semnale ce sunt traduse în imagini detaliate de un computer.

Când se recomandă diagnosticul cu RMN?

RMN-ul se recomandă atunci când este necesar un grad înalt de precizie în diagnosticare. Datorită acurateței sale superioare față de alte metode radiologice, RMN-ul poate ajuta la identificarea unei game largi de afecțiuni, precum tumori, leziuni ale măduvei spinării, probleme ale articulațiilor, boli de inimă sau de ficat, sau anumite afecțiuni cerebrale.  

Cât durează un RMN?

Durata unei investigații RMN variază în funcție de tipul investigației și de partea corpului care este examinată. În general, un RMN durează între 15 și 90 de minute, însă în cazuri complexe, aceasta poate dura chiar și până la 2 ore. Este important de știut că, în tot acest timp, personalul medical este pregătit să asiste pacientul și să-i ofere confortul necesar.

Unul dintre factorii determinanți este natura exactă a examinării. Nu toate investigațiile RMN sunt la fel, iar durata lor poate varia considerabil în funcție de regiunea corpului care este examinată.

Un RMN la nivelul creierului este o procedură detaliată care implică captarea de imagini din diferite unghiuri și poate dura de la 30 de minute până la o oră. Acesta poate fi folosit pentru a identifica o varietate de afecțiuni, de la tumori cerebrale până la anomalii de dezvoltare sau accidente vasculare cerebrale.

În contrast, este posibil să dureze mai mult un RMN al coloanei vertebrale, deoarece poate implica examinarea mai multor secțiuni ale acesteia – cervicală, toracală și lombară. În plus, coloana vertebrală este o structură complexă ce include oase, discuri intervertebrale, măduva spinării și rădăcinile nervilor, toate acestea necesitând un timp suplimentar pentru a fi examinate în detaliu.

Un RMN al genunchiului, pe de altă parte, poate fi mai scurt, durând în jur de 30 de minute. Durata exactă depinde de specificul problemelor care trebuie investigate, cum ar fi daune la nivelul cartilajului, meniscului sau ligamentelor.

Examinările mai complexe, cum ar fi un RMN cardiac sau al sânilor, pot necesita mai mult timp. Un RMN cardiac, de exemplu, necesită o sincronizare precisă cu ritmul cardiac al pacientului și poate dura până la 90 de minute. Un RMN al sânilor poate presupune, de asemenea, un timp suplimentar, mai ales dacă se utilizează un agent de contrast pentru a evidenția anumite structuri sau anomalii.

Cum te pregătești pentru investigația RMN?

Înainte de o investigație RMN, pacienții sunt rugați să înlăture orice obiect metalic, cum ar fi bijuteriile sau hainele cu capse. În unele cazuri, pacientului i se poate cere să nu mănânce sau să nu bea nimic cu câteva ore înainte de examinare.

RMN-ul la MedicalES

Avem un angajament ferm pentru calitate și confortul pacientului. Echipa noastră este instruită pentru a asigura un mediu sigur și confortabil, iar tehnologia noastră de vârf ne permite să furnizăm rezultate precise și rapide.

Oferim pacienților acces la șase dispozitive moderne de RMN –fiind printre cele mai avansate din domeniul rezonanței magnetice. Acestea permit examinarea amănunțită a tuturor regiunilor anatomice ale corpului într-un timp foarte scurt. În plus, RMN-ul poate fi folosit pentru studierea tuturor organelor, în special în patologia neurologică/neurochirurgicală, ginecologică/urologică, musculoscheletală și vasculară.

Ce tip de aparat RMN folosim?

Utilizăm aparate RMN de ultimă generație, care permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, sporind astfel acuratețea diagnosticării:

  • SIGNA Pioneer AIR Edition se distinge prin a fi primul dispozitiv de rezonanță magnetică din România ce incorporează tehnologia de inteligență artificială – AIR Recon DL, ce asigură captarea de imagini la o claritate superioară și într-un interval de timp semnificativ redus, comparativ cu metodele tradiționale de reconstrucție a imaginilor.
  • SIGNA Voyager este un sistem de rezonanță magnetică ce garantează un confort sporit pacienților datorită aperturii generoase de 70 cm și antenelor sale avansate. În plus, sistemul permite extinderea productivității și eficienței în toate tehnicile de achiziție, oferind o gamă largă de aplicații pentru diverse arii de examinări: neurologie, cardio-vascular, ortopedie, corp, senologie, oncologie, pediatrie.
  • SIGNA Explorer 1.5T reprezintă un nou etalon în domeniul imagisticii medicale. Aparatul asigură desfășurarea unui examen rapid, ce oferă o informații de calitate superioară, sporind în același timp confortul pacientului.Caracteristica notabilă a acestui sistem este opțiunea READY Brain, care furnizează imagini de excepție în studiile neurologice.
  • SIGNA Creator generează imagini de înaltă calitate și are capacitatea de a furniza informații clinice complexe, datorită softurilor inovatoare, precum cel care corectează eventualele artefacte produse de mișcare.

Care este prețul unei investigații RMN

Prețul unei investigații RMN variază în funcție de specificul investigației și al zonei de interes asupra căreia se efectuează examinarea. Găsiți aici mai multe detalii despre tarifele noastre. De asemenea, vă puteți programa aici pentru RMN cu bilet de trimitere în București.