Rezonanța Magnetică sau RMN-ul reprezintă o tehnică de diagnosticare non-invazivă care utilizează undele magnetice cu ajutorul cărora se obțin imagini clare ale structurilor din interiorul corpului. Fiind formată din vertebre, discuri, nervi și țesuturi moi, această metodă s-a dovedit a fi un instrument foarte important pentru examinarea coloanei vertebrale, având în vedere complexitatea ei.
Tipuri de RMN de coloană
Diversitatea segmentelor coloanei vertebrale determină mai multe abordări ale RMN-ului, fiecare având specificul său.
RMN de coloană cervicală
Această procedură oferă o perspectivă clară asupra vertebrelor, discurilor, nervilor și structurilor moi de la nivelul coloanei vertebrale, precum și măduva spinării, fiind un pas fundamental pentru planificarea tratamentelor adecvate.
Pregătire
Procedura nu necesită pregătiri specifice. Se recomandă însă îndepărtarea accesoriilor metalice sau bijuteriilor deoarece acestea pot interfera cu imaginile obținute.
Cum decurge investigația
Pacientul va fi invitat să se întindă pe o masă mobilă ce va fi introdusă în aparatul RMN și pe cât posibil să stea în aceeași poziție, fără a se mișca. Având o tehnologie avansată care îi permite să se concentreze pe regiunea cervicală, acesta va oferi imagini detaliate și de o calitate superioară ale vertebrelor, discurilor și nervilor din această zonă. Aparatul poate produce anumite zgomote în timpul scanării, însă procedura este complet nedureroasă.
În funcție de conformația pacientului, pentru o mai bună vizualizare a structurilor, medicul poate decide utilizarea antenei dedicate pentru cap și gât.
Ce afecțiuni poate detecta?
Această procedură este utilizată pentru a identifica și diagnostica afecțiuni precum herniile de disc care pot cauza dureri și disconfort semnificativ, stenoza spinală care limitează spațiul prin care trec nervii și pot provoca simptome neplăcute, dar și leziunile, tumorile și inflamațiile coloanei cervicale.
RMN de coloană toracală
Rezonanța magnetică (RMN) pentru zona toracală este o tehnică imagistică medicală folosită pentru examinarea segmentului mijlociu al coloanei vertebrale, situat între zona cervicală și cea lombară. RMN-ul coloanei toracale permite vizualizarea detaliată a vertebrelor, discurilor și măduvei spinării din acea zonă.
Pregătire
Ca și în cazul RMN-ului cervical, nu este necesară o pregătire specială. Totuși, pacienților li se cere să elimine obiectele metalice, cum ar fi bijuteriile, deoarece acestea pot interfera cu echipamentul RMN.
Cum decurge investigația
Pacientul va fi așezat pe masa care va fi introdusă în aparatul RMN, exact ca și in cazul RMN-ului cervical. Echipamentul este setat astfel încât să se concentreze pe segmentul toracic al coloanei.
Ce afecțiuni poate detecta?
RMN-ul toracic este un instrument foarte eficient în detectarea unei serii de afecțiuni. Cele mai comune sunt herniile de disc toracale, leziunile medulare (orice tip de deteriorare a măduvei spinării cauzată de un accident, o cădere sau alte traumatisme), tumorile benigne sau maligne, anomaliile congenitale (prezente la naștere).
RMN de coloană lombară
Rezonanța magnetică (RMN) a segmentului lombar oferă o imagine detaliată a părții inferioare a coloanei vertebrale. Aceasta are un rol foarte important în susținerea corpului și asigurarea mobilității și este supusă stresului sau presiunii din cauza posturii sau activităților zilnice. RMN-ul oferă o imagine clară a vertebrelor, discurilor, măduvei spinării și nervilor din această regiune.
Pregătire
Pacienții care urmează să efectueze acest tip de investigație nu au nevoie de pregătiri speciale, dar este nevoie să se evite purtarea hainelor cu detalii metalice (fermoare, nasturi) sau a bijuteriilor, deoarece metalul poate interfera cu calitatea imaginilor RMN.
Cum decurge investigația
Pacientul va fi așezat pe o masă mobilă care va intra ușor în interiorul tubului aparatului RMN, la fel ca și în cazul examinării celorlalte segmente ale coloanei. În timpul procedurii este indicat ca pacientul să rămână nemișcat pentru a evita orice distorsionare a imaginilor.
Ce afecțiuni poate detecta?
RMN-ul lombar poate detecta o varietate de probleme și afecțiuni cum ar fi: herniile de disc lombare, stenoza spinală (poate cauza durere, amorțeală sau slăbiciune în picioare), tumorile, leziunile nervilor (pot cauza sciatica).
Cât durează un RMN la coloană?
Scanarea detaliată a fiecărui segment al coloanei vertebrale, fie că este vorba de segmentul cervical, toracic sau lombar, poate dura între 20 și 30 minute, în funcție de necesitatea utilizării substanței de contrast. Aceasta se folosește în cazuri foarte rare pentru coloană.
Când se efectuează RMN-ul la întreaga coloană vertebrală, durata investigației se extinde și poate varia în funcție de particularitățile fiecărui pacient, însă, în medie, intervalul este între 20 și 30 minute. Această durată asigură obținerea unui diagnostic precis și detaliat, esențial pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.
De ce este RMN-ul cea mai bună metodă de diagnosticare a afecțiunilor de coloană?
RMN-ul are capacitatea de a oferi o rezoluție imagistică superioară, permițând medicilor să observe cu precizie structurile subtile ale coloanei vertebrale, discurile intervertebrale, nervii, dar și țesuturile înconjurătoare.
Nu utilizează radiații, spre deosebire de radiografii sau tomografiile computerizate și poate descoperi o multitudine de afecțiuni, de la cele mai comune la cele mai rare.
RMN-ul de coloană la MedicalES
La MedicalES, dorim să oferim pacienților noștri cele mai avansate tehnologii de diagnosticare. Echipa noastră de specialiști este pregătită să vă ajute, asigurând confort și un diagnostic rapid și precis. Va puteți programa chiar aici după ce consultați lista de prețuri.