Cât durează un RMN de pelvis cu substanță de contrast?

Datorită progreselor în domeniul tehnologic, diagnosticarea și tratarea bolilor au devenit mai precise și mai eficiente. În acest context, Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) de pelvis cu substanță de contrast joacă un rol esențial în diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni pelvine.

Ce este rezonanța magnetică (RMN)?

Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN), cunoscută mai frecvent sub denumirea de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), este o metodă avansată de diagnostic medical care folosește un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru a genera imagini detaliate ale structurilor și organelor din corp.

Această tehnologie este capabilă să producă imagini tridimensionale, de înaltă rezoluție, ale aproape oricărei părți a corpului, fără a recurge la radiații ionizante (cum ar fi razele X utilizate în radiografii și tomografii computerizate).

Aparatul  RMN funcționează pe baza unui câmp magnetic și unde radio pentru a realiza imagini ale interiorului corpului. În esență, aparatul RMN trimite unde radio către corpul pacientului și apoi „ascultă” răspunsul pe care corpul îl dă înapoi. Aceste răspunsuri sunt apoi interpretate de un computer și transformate în imagini detaliate, care pot fi analizate de către medici. 

Când se recomandă RMN-ul de pelvis cu substanță de contrast?

În anumite cazuri, este necesară utilizarea unei substanțe de contrast pentru a obține imagini mai clare și mai precise. Cu toate acestea, utilizarea substanței de contrast poate avea efecte adverse, motiv pentru care este folosită doar atunci când este absolut necesar. 

Detectarea și evaluarea tumorilor pelvine

Substanța de contrast poate fi necesară pentru a identifica și a evalua formațiunile tumorale prezente în pelvis. Îmbunătățește vizibilitatea tumorii, diferențiind-o de țesutul sănătos din jur. De asemenea, poate ajuta la determinarea extinderii tumorii și a invaziei în țesuturile adiacente.

Evaluarea inflamației și a infecțiilor

Atunci când medicul suspectează o infecție sau o inflamație în pelvis, substanța de contrast poate ajuta la vizualizarea zonelor cu inflamație pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni precum boala inflamatorie pelvină.

Evaluarea vaselor de sânge

RMN-ul de pelvis cu substanță de contrast poate fi utilizat în evaluarea vaselor de sânge din această zonă. De exemplu, în cazul unei suspiciuni de tromboză venoasă, substanța de contrast poate ajuta la identificarea cheagurilor de sânge. De asemenea, poate fi utilă în cazul unor anomalii vasculare congenitale.

În concluzie, deși utilizarea substanței de contrast poate produce efecte adverse, există situații în care aportul acesteia în evaluarea detaliată a structurilor pelvine este incontestabil. Orice decizie de utilizare a substanței de contrast se ia de către medicul radiolog, evaluând beneficiile și riscurile potențiale în contextul fiecărui pacient în parte.

Cât durează un RMN de pevis cu substanță de contrast?

Durata unei investigații prin RMN de pelvis cu substanță de contrast poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care tipul de aparat RMN utilizat, numărul și dimensiunea secțiunilor de imagini care trebuie capturate, precum și specificitățile individuale ale fiecărui pacient. 

  • RMN de pelvis pentru uter și ovare: Scanarea cu RMN a uterului și ovarelor permite medicilor să obțină o înțelegere clară a dimensiunilor, poziției și stării generale a acestor organe. Acest lucru poate ajuta în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv tumori benigne sau maligne, chisturi ovariene, sau leziuni cauzate de endometrioză. Procedura durează de obicei între 30 și 60 de minute, în funcție de detaliile specifice pe care medicul le caută.
  • RMN de pelvis pentru prostata: este un instrument important în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor prostatei. Această scanare oferă o imagine clară a prostatei, permițând evaluarea dimensiunii, formei și eventualelor anomalii, precum tumorile. Procedura poate fi folosită pentru a diagnostica și monitoriza progresul cancerului de prostată, hiperplazia benignă de prostată (mărirea benignă a prostatei), prostatitele (inflamația prostatei) și alte afecțiuni ale prostatei. Durata acestei scanări poate varia, dar de obicei este în jur de 45-60 de minute.
  • RMN de pelvis pentru vezica urinară: RMN-ul de pelvis pentru vezica urinară este o tehnică de imagistică avansată care permite o evaluare detaliată a structurii și funcției vezicii urinare. Această procedură este adesea folosită pentru a investiga cauzele durerii pelvine, sângerării sau a altor simptome urinare. Aceasta poate oferi informații valoroase despre starea vezicii urinare și a structurilor înconjurătoare, ajutând la diagnosticarea diverselor afecțiuni, cum ar fi tumorile vezicale, cistitele interstițiale și alte tulburări ale sistemului urinar. La fel ca în cazul altor tipuri de RMN pelvine, această procedură poate dura între 30 și 60 de minute.

În anumite cazuri, poate fi necesară efectuarea mai multor serii de imagini, fiecare necesitând o perioadă de timp suplimentară. De exemplu, în cazul în care medicul dorește să evalueze modul în care substanța de contrast se distribuie și se elimină din anumite țesuturi sau organe, acesta poate solicita efectuarea unei serii de imagini în diferite momente după administrarea substanței de contrast. 

De asemenea, dacă pacientul are dificultăți în a rămâne nemișcat pe durata procedurii, acest lucru ar putea duce la nevoia de a repeta anumite imagini, ceea ce ar putea prelungi timpul total al procedurii. 

Cum te pregătești pentru RMN-ul de pelvis cu substanță de contrast?

Înainte de procedură, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice condiție medicală preexistentă, alergii, dacă sunteți însărcinată sau dacă aveți implanturi metalice în corp, deoarece acestea pot influența procedura de RMN.

În multe cazuri, vă poate fi cerut să nu mâncați sau să nu beți nimic cu câteva ore înainte de procedură, cu excepția apei și trebuie evitată purtarea de bijuterii sau de haine cu capse sau fermoare metalice, deoarece acestea pot interfera cu aparatul de RMN. 

Înainte de a vi se administra substanța de contrast, medicul vă poate solicita să efectuați unele teste de sânge, precum ureea și creatinina. Acestea sunt folosite pentru a evalua funcționarea rinichilor, deoarece unele tipuri de substanțe de contrast pot fi eliminate mai greu din organism de către rinichii cu funcționare deficitară.

RMN-ul de pelvis cu substanță de contrast la MedicalES

Furnizăm cele mai înalte standarde de îngrijire medicală și utilizăm tehnologii avansate disponibile pentru procedurile de RMN. Pentru RMN-ul de pelvis cu substanță de contrast, folosim echipamente de ultimă generație, ce oferă imagini de înaltă rezoluție și un confort superior pentru pacienți.

Ce tip de aparat RMN folosim?

La MedicalES folosim tehnologia de vârf pentru RMN, cu aparate care produc imagini de o rezoluție excepțională, facilitând astfel diagnostice precise.

  • Aparatul  SIGNA Pioneer AIR Edition reprezintă un punct de reper în domeniu, fiind primul din România care integrează tehnologia de inteligență artificială – AIR Recon DL. Aceasta permite obținerea de imagini cu o claritate remarcabilă, într-un timp considerabil redus, comparativ cu metodele convenționale de reconstrucție a imaginilor.
  • Sistemul SIGNA Voyager promite o experiență confortabilă pacienților, datorită deschiderii sale largi de 70 cm și a antenelor sale sofisticate. În plus, acest sistem îmbunătățește productivitatea și eficiența în toate tehnicile de achiziție, oferind o varietate de aplicații pentru diverse domenii de examinare: neurologie, cardio-vascular, ortopedie, corp, senologie, oncologie, pediatrie.
  • SIGNA Explorer 1.5T stabilește un nou standard în imagistica medicală. Acesta permite realizarea unui examen rapid, furnizând date de calitate superioară, în timp ce îmbunătățește confortul pacientului. 
  • SIGNA Creator produce imagini de înaltă calitate și este capabil să furnizeze informații clinice detaliate, datorită software-urilor sale inovatoare, cum ar fi cel care corectează posibilele artefacte cauzate de mișcare.

Care este prețul unei investigații RMN de pelvis cu substanță de contrast

Costul unei proceduri de RMN depinde de natura investigației și de regiunea corpului care urmează să fie examinată. Aici găsiți mai multe informații detaliate despre tarifele noastre. Dacă doriți să efectuați un  RMN cu bilet de trimitere în București, puteți face acest lucru efectuând o programare aici