Cât durează un RMN abdominal

Rezonanța Magnetică sau RMN-ul reprezintă una dintre cele mai avansate tehnici de diagnosticare non-invazive care utilizează undele magnetice cu ajutorul cărora se obțin imagini clare și detaliate ale structurilor din interiorul corpului.

Ce este RMN-ul de abdomen?

RMN-ul de abdomen este un tip de investigație imagistică care utilizează unde magnetice și radiofrecvență pentru a produce imagini detaliate ale organelor și structurilor din abdomen. Acesta oferă imagini de înaltă rezoluție ale țesuturilor moi, fără a utiliza radiații X.

Când se recomandă RMN-ul abdominal?

Medicii recomandă RMN-ul abdominal în cazuri diverse, precum suspiciunea de tumori abdominale sau pelvine, evaluarea organelor interne (ficat, pancreas, rinichi, splina), identificarea cauzelor durerii abdominale, examinarea fluxului sanguin în arterele și venele abdominale, precum și urmărirea progresului afecțiunilor anterior tratate.

Ce patologii pot fi descoperite în urma unui RMN de abdomen?

Cu ajutorul RMN-ului abdominal se pot identifica:

  • Tumori benigne sau maligne
  • Chisturi
  • Leziuni sau inflamații ale organelor
  • Malformații congenitale
  • Afecțiuni ale vaselor sanguine
  • Pietre la nivelul căilor biliare sau la nivelul rinichilor
  • Afecțiuni inflamatorii, precum pancreatita

 

Pregătirea pacientului pentru RMN-ul abdominal

Pentru pregătirea RMN-ului abdominal, pacientului i se recomandă să nu mănânce și să nu bea cu câteva ore înainte de examinare. Înainte de a intra în sala de examinare, acesta trebuie să înlăture orice element metalic, cum ar fi bijuteriile. Pacientul va completa un formular prin care va informa medicul despre eventualele implanturi medicale sau despre orice alergie sau condiții medicale preexistente, iar în cazul femeilor, dacă este cazul unei sarcini.

Cum decurge investigația?

Pacientul este poziționat pe o masă mobilă care intră în interiorul tubului aparatului RMN. Este esențial ca pacientul să rămână nemișcat pe toată durata procedurii. 

În anumite cazuri, dacă medicul radiolog decide că este nevoie, se poate administra o substanță de contrast intravenoasă. În cazul acesta, pacientului i se vor cere rezultatele analizelor de uree și creatinină, pentru evaluarea funcțiilor rinichilor.

Procedura este nedureroasă, însă unii pacienți pot simți un ușor disconfort din cauza zgomotului produs de aparatul RMN.

Cât durează un RMN abdominal?

Durata unui RMN abdominal poate varia, însă în general, investigația durează între 30 și 60 de minute, în funcție de specificitățile individuale ale fiecărui pacient, de utilizarea sau neutilizarea substanței de contrast și de numărul și dimensiunea secțiunilor de imagini care trebuie efectuate.

Care sunt contraindicațiile efectuării unui RMN de abdomen?

În ceea ce privește efectuarea unui RMN abdominal, există restricții pentru pacienții care au dispozitive metalice în organism, precum pacemakere sau anumite tipuri de valve cardiace. RMN-ul poate fi contraindicat și pentru persoanele cu alergii cunoscute la substanța de contrast, dar și pentru femeile însărcinate (în special în primele trei luni). Pacienții care suferă de claustrofobie puternică ar putea întâmpina dificultăți sau disconfort în timpul procedurii.

RMN-ul la MedicalES

La MedicalES, oferim servicii de RMN de calitate înaltă, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație și cu echipa noastră de profesioniști care se dedică pentru asigurarea unui mediu confortabil și sigur pentru pacienți, oferind în același timp diagnostice precise. Pentru mai multe informații sau pentru o programare ne puteți contacta aici.

Întrebări frecvente

Efectuarea unui RMN abdominal doare?

Nu, efectuarea unui RMN abdominal nu este dureroasă. Procedura în sine este non-invazivă și nedureroasă. Unii pacienții însă, pot simți un mic disconfort din cauza zgomotelor specifice produse de echipamentul RMN. În cazul în care se administrează substanță de contrast, pacientul ar putea simți o ușoară senzație de caldură în corp. Este important ca pacienții să informeze personalul medical dacă simt vreun disconfort sau dacă au anxietate legată de investigație, pentru a se asigura că experiența lor este cât mai plăcută și fără stres. De asemenea, pacienții au la dispozitie un buton prin care pot semnaliza în orice moment dacă întâmpină dificultăți, iar investigația se oprește imediat.

În cât timp este gata rezultatul unui RMN de abdomen?

Imaginile sunt disponibile imediat după finalizarea procedurii. Cu toate acestea, aceste imagini trebuie să fie interpretate de un medic radiolog. Interpretarea poate dura de între 5 și 10 zile, în funcție de complexitatea imaginilor.

Cât costă un RMN abdominal?

Costul unui RMN abdominal variază în funcție de tipul aparatului folosit și de tipul investigației (cu sau fără substanță de contrast). Puteți consulta aici lista noastră de prețuri.