Monitorizarea constantă și precisă a stării de sănătate este importantă pentru pacienții cu diverse afecțiuni cronice, în mod special pentru cei oncologici.
Unul dintre principalele motive pentru care este recomandată utilizarea aceluiași aparat pentru monitorizarea imagistică este consecvența rezultatelor. Fiecare aparat poate avea variații în modul în care măsoară și raportează datele. Aceste variații pot influența interpretarea rezultatelor.
Prin investigarea folosind același tip de aparat se elimină aceste diferențe, asigurându-se astfel că rezultatele sunt comparabile de la o scanare la alta.
Monitorizarea parcursului terapeutic a pacienților oncologici
În cazul pacienților cu afecțiuni oncologice este foarte important să se monitorizeze cu acuratețe progresul bolii și răspunsul la tratament.
Pentru un medic oncolog, este esențial să poată compara imaginile actuale cu cele anterioare pentru a determina dacă tratamentul este eficient sau dacă boala progresează. Folosirea aceluiași tip de aparat ajută la eliminarea variabilelor tehnice care ar putea complica această comparație.
Menținerea unui istoric medical consecvent și corect este important pentru toți pacienții, nu doar pentru cei oncologici. Utilizarea aceluiași aparat facilitează păstrarea unui set complet și consecvent de date de-a lungul timpului, permițând medicilor să revadă și să analizeze istoricul pacientului cu o mai mare acuratețe, oferind o bază solidă pentru deciziile terapeutice.
Evaluarea imagistică consecventă: Cheia monitorizării eficiente a pacienților cu boli cronice
Pacienții cu boli cronice necesita, de cele mai multe ori, o abordare multidisciplinară. Evaluarea imagistică reprezintă cea mai eficientă și relevantă metodă de monitorizare. Medicul radiolog este cel care oferă rezultatele investigației imagistice, ce se vor corela cu consultul clinic al medicului curant. O evaluare va fi corectă și completă atunci când va fi efectuată de aceeași echipă medicală, ce poate avea o perspectivă de ansamblu relevantă.
Aceeași constantă trebuie aplicată și în cazul evaluării imagistice. Medicul radiolog va avea un punct de referință în evaluările anterioare, efectuate în cadrul aceluiași centru radiologic. El va ști întocmai cum să ghideze investigația astfel încât să se evidențieze eventualele diferențe.
Este important de știut faptul că, fiecare medic radiolog este familiarizat cu o anumită procedură de scanare, pe un anumit tip de aparat, care oferă o anumită calitate a imaginilor. Deși sunt subtile, există diferențe de calitate a imaginilor între diferite tipuri de aparate. Atunci când vorbim de monitorizarea unor boli cronice grave, precum patologiile oncologice, este important să eliminăm orice variație, pentru a obține cea mai precisă imagine de ansamblu asupra bolii.
O evaluare imagistică corectă și consecventă va fi baza unui plan de tratament ce poate mări semnificativ prognosticul și calitatea vieții pacientului cu boală cronică.
Centrele MedicalES dispun de 6 aparate RMN, 3 aparate CT și în curând vom deschide încă 3 centre pentru a putea răspunde rapid oricărei solicitări din partea pacienților.